Du är här:
Start

Nyheter

2018-03-20
Konstgräsplaner rustas med borstar för att minska spridningen av mikroplast

Snart kan du och din förening bidra till att minska spridningen av mikroplast från konstgräsplaner. Alla kommunägda konstgräsplaner ska under 2018 utrustas med kläd- och skoborstar som ska användas av spelare och tränare innan man kliver av planen.

En traditionell konstgräsplan består av gummigranulat (små gummikulor som håller upp grässtråna). Dessa innehåller mikroplaster som är skadliga för miljön. Tyvärr hamnar en del av gummigranulatet i naturen. Granulatet fastnar lätt på kläder och skor och sprids även till natur och dagvattenbrunnar när det regnar eller när planerna plogas.

Borsta för en hållbar stad

Idrotts- och föreningsförvaltningen, som äger merparten av stadens konstgräsplaner, arbetar för att minska spridningen av mikroplaster.

En åtgärd är att utrusta konstgräsplanerna med borstar. Dessa ska användas för att borsta av kläder, skor, väskor och annan utrustning från det gummigranulat som fastnat på dem. Målet är att så mycket som möjligt av gummigranulatet ska stanna kvar på planen och inte hamna i omkringliggande natur, omklädningsrum eller i spelarnas hem.

Sprid den här informationen till tränare och spelare i din förening och se till att alla använder borstarna.

Tack för att du och din förening bidrar till en hållbar stad!

 

Läs mer:

Så arbetar vi för att minska spridningen av mikroplast från konstgräsplaner