Du är här:
Start

Nyheter

2019-09-25
Information i korthet från idrotts- och föreningsnämndens möte 24 september

Idrotts- och föreningsnämnden hade möte den 24 september. Politikerna tog bland annat beslut om investeringsbidrag för föreningar som behöver byta ut slitet konstgräs. Ett annat beslut var att ge förvaltningen i uppdrag att utreda ett Göteborgsförslag om en pumptrack.

Inte plats för mer publik i planerad sporthall i Kvibergs Park
Idrotts- och föreningsnämnden har planer på att i Kvibergs Park bygga en ishall och en sporthall med plats för 1 500 åskådare.

Förvaltningen har nu på begäran av kommunstyrelsen undersökt om det är möjligt att utöka publikkapaciteten och få plats med en sporthall med läktarplatser för 2 500 åskådare.

Utredningen visar att det inom byggrätten inte är möjligt. En sådan anläggning skulle överskrida byggrätten med 400 kvadratmeter, vilket innebär att det i så fall behövs en ny detaljplan. Det skulle fördröja både is- och sporthall med flera år. Nämnden beslutade att återremittera ärendet.

Kanske ja till Göteborgsförslag om pumptrack - aktivitetsbana för allt med hjul
Idrotts- och föreningsförvaltningen har fått in ett Göteborgsförslag om att anlägga en pumptrack i Göteborg, förslagsvis vid Frihamnen eller Dalens utegym intill Slottsskogen. En pumptrack är en utomhusbana i exempelvis asfalt som man kan åka på med det mesta som har hjul men ingen motor, exempelvis cykel, skateboard och sparkcykel.

Idrotts- och föreningsnämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att utreda frågan och återkomma med förslag.

Föreningar får bidrag för att byta ut slitet konstgräs
Guldhedens Idrottsklubb och Idrottsföreningen Väster ansöker om bidrag och kommunal borgen för att kunna byta ut konstgräset på sina föreningsdrivna planer.

Idrotts- och föreningsnämnden beslutar att ge:

  • Guldhedens Idrottsklubb 850 000 kronor i bidrag och 300 000 kronor i kommunal borgen för att byta konstgräs samt laga ett läckande tak på föreningens klubbstuga.
  • Idrottsföreningen Väster 1 400 000 kronor i bidrag och 2 500 000 kronor i kommunal borgen för att byta konstgräs.

Beslutet gäller under förutsättning att föreningarna genomför särskilda miljöåtgärder för att minska spridningen av mikroplast.

Ridklubb får amorteringsfrihet för att kunna köpa nya hästar
Clarebergs Ridklubb har ett gammalt hästbestånd som dessutom minskar i hög takt. För att kunna köpa in fler hästar beviljar idrotts- och föreningsnämnden föreningen amorteringsfrihet i tolv månader. Med fler hästar kan föreningen ha större ridgrupper vilket i sin tur innebär ökade intäkter.

Idrottsmuseet får mer bidrag
Stiftelsen Idrottsmusei Vänner som driver Idrottsmuseet i Kvibergs Park har under de senaste åren saknat finansiering för att täcka stigande hyreskostnader och investeringar i utveckling av museet. Stiftelsen har tidigare fått 300 000 kronor i bidrag för 2019 av idrotts- och föreningsnämnden, men till följd av ökade lokalkostnader beviljar nu nämnden ytterligare 100 000 kronor.

Idrottsmuseet utgör en viktig funktion genom att samla vår idrottshistoria och göra den tillgänglig för allmänhet, forskare och aktiva.

Så utvecklas idrotts- och föreningsnämndens verksamhet och ekonomi
Fyra gånger om året redovisar idrotts- och föreningsförvaltningen hur verksamheten och ekonomin utvecklats. Det görs i tre uppföljningsrapporter och en årsrapport. I uppföljningsrapport 2 beskrivs utvecklingen fram till och med augusti 2019.

Året har så här långt präglats av ekonomisk obalans och osäkerhet om finansiering. Störst har osäkerheterna varit om finansiering av den kommunala simundervisningen och hur ökade driftskostnader som uppstår efter att investeringar gjorts i idrottsanläggningar, ska finansieras.

  • Många av bad- och isanläggningarna är gamla, slitna och otidsenliga att de borde vara ersatta av nya. Detta leder tyvärr till att det behöver göras akuta men också planerade stängningar.
  • Hammarbadets simhall öppnade i maj och hela anläggningen återinvigdes i september.
  • Flera anläggningar har miljödiplomerats.
  • Allmänhetens besök på bad, gym, gruppträning och is har minskat jämfört med förra året, framför allt badbesöken. Gruppträningspassen ökar kraftigt vilket kan hänga samman med förvaltningens ansträngningar att nå nya målgrupper genom större utbud av lågintensiva pass.
  • Uthyrningen av förvaltningens idrottsanläggningar (sporthallar, ishallar och bollplaner) har ökat, och allra mest isytorna. Den ökade uthyrningen kan bero på färre driftstörningar och att förvaltningen hyr ut fler ytor jämfört med förra året.
  • Evenemangsbokningar, gästnätter och uthyrning av samlingslokaler har ökat.
  • Antalet bidragsgodkända föreningar ökar och är nu nästan tio procent fler än vid årsskiftet.
Aktuellt Prenumerera på nyheter i RSS format
  • Inga nyheter