Du är här:
Start

Nyheter

2021-02-24
Information i korthet från idrotts- och föreningsnämnden 23 februari

Idrotts- och föreningsnämnden hade möte tisdag 23 februari. Nämnden beslutade bland annat att säga ja till en utökad investering i Ruddalens bandybana, så att planen byggs om till en flexibel hall som kan användas för flera verksamheter samtidigt.

Bandyplanen på Ruddalen blir hall med plats för mer än bandy

Göteborgs mildra vintrar gör träningssäsongen på Ruddalens bandybana i västra Göteborg kort. För att förlänga den ska tak och väggar byggas över isen. Det är beslutat sedan tidigare.

Nu har dock ambitionerna utökats. Flera issporter, allmänhet och skola ska kunna använda hallen samtidigt och under den isfria tiden (april-augusti) ska andra verksamheter kunna ta plats. För att detta ska kunna fungera i praktiken krävs anpassningar och investeringar i mer än bara tak och väggar. Det handlar exempelvis om lösningar för att kunna dela av hallen rumsligt och att varje idrott får förråd för sina respektive redskap. Dessutom ska hallen rymma läktare och kafé.

Föreningar får fortsatt uppdrag att driva simundervisning

Sedan hösten 2020 genomförs kommunens avgiftsfria simundervisning för grundskolor, det så kallade Simlyftet, av föreningslivet på uppdrag av idrotts- och föreningsförvaltningen – ett upplägg som nu är permanent.

Verksamheten samplaneras med grundskoleförvaltningen för att rikta insatserna till de skolor och elever med störst behov. Simföreningarna har en dialog direkt med skolor och bokar in grupper.

Under våren och sommaren 2021 väntas cirka 800 elever få simundervisning. Förhoppningen är att verksamheten ska kunna växla upp inför nästa läsår, både med fler föreningar och fler aktiviteter.

Simundervisningen finansieras genom att föreningarna får särskilt verksamhetsbidrag.

Fortsatt bidrag till samarbetssatsning på barn och unga i Angered

Angered Allians, en paraplyorganisation som består av fotbollsföreningarna i Angered, driver ett treårigt samarbetsprojekt för att tillsammans engagera fler barn och unga i föreningslivet och stärka samarbetet mellan föreningarna.

Under 2019 och 2020 fick Angered Allians utvecklingsbidrag av idrotts- och föreningsnämnden för satsningen. Idrotts- och föreningsförvaltningen följer och utvärderar arbetet och har godkänt både 2019 och 2020 års genomförande och resultat. Under 2020 har cirka 200 nya medlemmar tillkommit, varav de flesta tjejer, flera unga ledare har tillkommit och samverkan med skolan har ökat.

Idrotts- och föreningsnämnden beslutade att bevilja Angered Allians 1 486 000 kronor i utvecklingsbidrag för att fortsätta projektet under 2021.

Fortsatt ja till handbollsklubbs insatser för att öka ungas välmående

Önnereds Handbollsklubb driver sedan 2020 ett projekt för att öka välmående och minska utanförskapet hos barn och unga i sitt närområde. Bland annat ordnar föreningen prova på-aktiviteter efter skoltid och lov- och helgaktiviteter för tjejer. En annan insats är att verka som mentor för andra föreningar som då kan få hjälp med att effektivisera sitt föreningsarbete.

Idrotts- och föreningsnämnden beslutade att bevilja Önnereds Handbollsklubb 610 000 kronor i utvecklingsbidrag för 2021.

Nytt konstgräs, men ingen ny plan i Bergum

Det blir ingen ny konstgräsplan vid Bergumsvallen i nordöstra Göteborg. Istället för att satsa fem miljoner på att anlägga en ny konstgräsplan där det idag är naturgräs ska pengarna användas för att lägga nytt konstgräs på en återlämnad arrendeyta som är i dåligt skick.

Ytan, som tidigare arrenderats av Bergums IF, sades upp hösten 2020.

Aktuellt Prenumerera på nyheter i RSS format
  • Inga nyheter